Sobre Lo Llumener

“Lo Llumener, Festival Pirinenc de Literatures Infantils i Juvenils” és la vuitena edició d’un festival de petit format d’àmbit rural i de muntanya ubicat al municipi de Sort (Pallars Sobirà – Lleida). És un festival d’experiències artístiques i literàries que aposta per fomentar la lectura i convidar a les famílies a gaudir mitjançant la literatura i les arts.

Cartell “Lo Llumener” 2023, amb una il·lustració de Miriam Colillas

Edicions anteriors

Presentació de la 8a edició de Lo Llumener: “Els Animals”

L’any 2023 es consoliden 8 edicions d’un festival que dona forma a espais i propostes per tal que petits gaudeixin entre llibres, embolcallats de paraules, com una forma d’estimular el seu desenvolupament afectiu i intel·lectual i de propiciar la comunicació al voltant de l’art i la literatura.

Lo Llumener persevera en la seva provocació lectora mitjançant una temàtica cabdal i clàssica, alhora que referent en la literatura, com és l’univers. Durant la passada edició, els nens i nenes van compartir les seves propostes de temàtica per a la 8a edició. El mar, la natura, els bombers, la màgia, la cuina, Harry Potter o els gats son algunes de les més de trenta temàtiques recollides. Entre totes elles, els animals va ser l’opció més aclamada.

Suposa un repte colosal donar forma a una proposta nascuda de la il·lusió dels infants. Dissenyar una programació que satisfaci les expectatives sorgides de la imaginació de nens i nenes, comporta respecte. És per això que Lo Llumener fa una aposta per mobilitzar propostes escèniques i literàries de qualitat amb un bast reconeixement.

Maurice Sendak era contundent pel que fa al debat sobre la vàlua de la literatura infantil i juvenil:

“Pareu de fer veure que pots seure i escriure un llibre per a nens: és impossible. Un simplement escriu llibres”.

A Lo Llumener fem nostra la seva proclama. Ni de primera ni de segona divisió: CULTURA amb lletra majúscula.

Públic al qual va dirigit

És una iniciativa municipal però adreçada a tota la comarca, estretament vinculada a les seves associacions artístiques i culturals, i també als territoris veïns de muntanya, com són les comarques del Pallars Jussà, l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça i la Vall d’Aran.

Data de celebració

La data de celebració de la vuitena edició de Lo Llumener és el dissabte 7 d’octubre de 2023, a partir de les 11.30h del matí.

Recomanacions

  • En cas de pluja la majoria d’espectacles es realitzaran al Poliesportiu. Seguiu les indicacions que donarem al punt d’Informació, als mateixos espais afectat per la pluja, al Facebook i al Twitter.
  • L’organització es reserva el dret de realitzar modificacions de darrera hora en la programació i els horaris de Lo Llumener.
  • No està permès l’ús de telèfons mòbils durant els espectacles. Preguem que els desconnecteu.
  • Lo Llumener és un Festival a l’aire lliure i lliure de fums! Preguem que no es fumi als espais on es realitzen les activitats i espectacles.